Vilka regler gäller vid installationen av riggen?

I de flesta kommuner är inte uppförande av en Rigg bygglovs-pliktigt eller anmälnings-pliktigt. Byggnadsnämnden brukar i regel klassa den som en lekställning, den tar i regel upp mindre plats och ungefär samma höjd som t.ex. uppförandet av en studsmatta med skyddsnät. 

Det är dock alltid köparens skyldighet att ta reda på vad som gäller i hemkommunen då lokala variationer kan förekomma. 

Utöver regler så uppmuntrar vi att ni tar kontakt och håller god kommunikation med grannar och omgivning ikring installationen och uppförandet av riggen. 

Vilka mått har riggen?

Höjden på riggen är ca 3 meter vilket är en höjd som i nuläget är högre än majoriteten av riggar ute på marknaden. 

Den har en sida på ca 1,7 meter, varav rördelen är ca 1,5 meter. Stålrören mäter ca 34mm vilket av flertalet användare upplevs som ett mycket greppvänligt och “lagom” stort grepp.

Hur klarar riggen vårt nordiska klimat?

Alla materialval är noggrant utvalda för att riggen ska klara vårt nordiska klimat året runt, såväl vinter som sommar. Samtliga rör och beslag är konstruerade i antingen galvaniserad stål eller rostfritt. Så vi försäkrar oss om en god korrosionsbeständighet. 

Trä stolparna är tryckimpregnerade enligt träskyddsklassen NTR/B och fria från tillsatser av arsenik och krom.

Klarar beslagen hålla rören på plats?

Då riggen levereras till kund att montera så har vi valt ut kraftfulla beslag, som enkelt låser fast rördelarna med hjälp av stoppskruv. En korrekt installation av riggen klarar en enorm påfrestning och risken för att röret “halkar ur” är obefintlig. Designen i övrigt baseras på ett säkerhetstänk, där de mest frekventa rördelarna har dubbellåsning bestående av stoppskruvar. 

Samt majoriteten av riggens sidor har mer än ett rör plus beslag, detta för att ytterligare stärka dess konstruktion, säkerhet och stabilitet. 

Men ha alltid med ett säkerhetstänk vid installationen och följ principen att dra åt skruvarna väl som ni skulle gjort vid t.ex. ett däckbyte på bilen.

Är riggen svår att montera eller krävs fackkunskap?

Designen på vår rigg är utvecklad så att flertalet kan utföra monteringen och installationen själva. Monteringen av riggen är inte krångligare än exempelvis en montering av en inköpt möbel.

Men då riggen är tung och dess delar är upp till 3 meter så bör ni aldrig utföra installationen själva utan bör minst vara 2 personer. Ta del av vår monteringsguide här

 

Hur förankras riggen?

En markinfästning av riggen behöver inte vara svårare än att inhandla 4 färdiggjutna plintar från bygghandeln, och skruva fast våra medföljande stolpskor i dessa. 

Men det finns givetvis mer alternativ och ni kan ta del av dessa här.

Vad är syftet med ribbsidan?

Syftet framförallt är att man kan göra vissa övningar med denna sida, samt att dess design bidrar till riggens stabilitet. 

Men utöver det så fyller denna sida ett syfte då den samverkar med sin motsatta sida, dvs där vi har en flexibel justering av ribban. För gentemot denna sida kan vi placera våra tillämpningar i våg. Som exempelvis de medföljanden dipsstängerna samt även vår bänk som vi har nu i sortimentet. Då kommer varje ribba erbjuda en nivå för dessa.